Rodzynki

Winogrona, szczególnie ciemne, oprócz tego, że są smaczne, mają ogromnie dużo właściwości prozdrowotnych. Rodzynki są ich skoncentrowaną wersją – wystarczy zjeść niewielką ilość, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na przeciwutleniacze!

Co dokładnie zawierają i jak wpływają na mózg?
  • witaminy B1, B2, B3 – chronią przez złymi skutkami stresu, wspomagają koncentrację, pamięć i ogólne funkcjonowanie całego układu nerwowego
  • flawonoidy – najważniejszy z nich RESVERATROL – to prawdziwy cud natury, silny przeciwutleniacz, który działa między innymi neuroprotekcyjnie, ogólnie zapewnia długie życie w doskonałym zdrowiu, pretendujący do miana eliksiru młodości
  • antocyjany – odpowiadają za ciemną barwę winogron, mają właściwości silnie przeciwutleniające, chronią mózg przed wolnymi rodnikami

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania? Wybieraj ciemne, mięsiste, niesiarkowane. Moje ulubione to rodzynki Królewskie.

Jak jeść? Można zjadać jako samodzielną przekąskę, zamiast słodyczy. Ja chętnie dodaję do owsianki, czy ciasteczek. Namoczone i zmiksowane mogą służyć jako dżem. Ogólnie świetne do słodzenia zamiast cukru – nie ma wtedy wyrzutów sumienia, bo danie jest jednocześnie słodkie i zdrowe

Smacznego 🙂


Ciekawe? Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa w celach statystycznych plików cookie zapisywanych w Twojej przeglądarce.
Zgoda