Owoce suszone

Już wkrótce Wielkanoc! Czy Tobie też te wiosenne święta kojarzą się z bakaliami? Mazurki, serniki, baby drożdżowe są ich pełne! Mało kto zdaje sobie sprawę, że to nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe dodatki. Bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów drzemie w każdym z tych owoców. Ja bardzo często zastępuję nimi zwykły cukier, dzięki czemu nie mam świątecznych wyrzutów sumienia 😉

Sprawdźmy więc co drzemie w bakaliach…

  • śliwki suszone – kryptoksantyna, luteina, witaminy A, E, K i kilka z grupy B, potas, żelazo, fosfor, magnez, wapń, cynk
  • rodzynki – antocyjany, resweratrol, wit. A, E i kilka z grupy B, potas, magnez, fosfor, wapń
  • morele – likopen, beta karoten, wit. E i kilka z grupy B, żelazo, wapń, magnez, potas, miedź
  • figi – beta karoten, wic C, PP, kilka z grupy B, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk
  • żurawina – poliantocyjanidy, wit. A, C, PP, kilka z grupy B, żelazo, magnez, potas, jod
  • daktyle – salicylany, wit. A, PP i kilka z grupy B, potas, magnez, wapń, fosfor

Na zdrowie! 🙂


Ciekawe? Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa w celach statystycznych plików cookie zapisywanych w Twojej przeglądarce.
Zgoda